tiistai 2. huhtikuuta 2019

Äänestänkö vai en? Ilmastonmuutosta torjumassa

Niin, siinäpä kysymys.

Mutta kun seuraa mediaa niin kyllä kaikkia kehotetaan äänestämiseen. Samoin kaduilla ja kauppakeskusten edustoilla näkyy olevan kaikenlaisia äänten kalastelijoita. Facebookissakin mainostavat itseään. Ja tietysti kehuvat miten hyviä päätöksiä aikovat Eduskunnassa tehdä.

Valitettavasti taitaa kyllä totuus olla todellakin se, että päätökset tulevat vain edustajien ja puoluekoneistojen mielestä sopivista asioista.

Tein pienen kysymyksen vaaleihin osallistuville puolueille ja liikkeille ilmastoaiheesta. Mielestäni kysymys on aika relevantti ja sidottu tähän aikaan. Kysymykseen on kaiken lisäksi aika helppo vastata joko myöntävällä tai kieltävällä vastauksella. Kysymys perusteluineen on blogin lopussa. Oletin saavani muutamia vastauksia jotka olisivat ns. poliittisesti korrekteja. Mitä vielä.
Vastauksia tuli kaksi, Liberaalipuolueelta (kannatti asiaa) ja Kommunistiselta työväenpuolueelta joka ei tosin ollut käsitellyt asiaa puolueena vaan puheenjohtaja vastasi omalla mandaatilla (ei kannattanut, ei ilmeisesti sopinut ideologisesti). Hyvä nämä puolueet!

Mitä mahtavat ajatella nämä muut puolueet?
Kuvittelin saavani Keskustalta, SDP:ltä, Vihreiltä, Kokoomukselta, Vasemmistoliitolta ja RKP:ltä jonkunlaisen muotoilultaan pyöreähkön vastauksen. Eipä kuitenkaan vaikka toitottavat koko ajan ilmastosta.
Perussuomalaisilta odotin toppuuttelevaa vastausta mutta ei mitään vaikka ovat pienen ihmisen asialla jonka ei tarvitse ilmastonmuutokselle tehdä mitään.
Pienpuolueilta en oikein osannut odottaa mitään koska en ole niiden ajatuksiin kovin hyvin perehtynyt.
Liike Nyt oli todella suuri pettymys, luulin liikkeen toimivan "ketterästi" ja ottavan kantaa yksityistenkin ihmisten asioihin. Pettymys.

Minua ei tässä suurestikaan kiinnosta ilmastonmuutos, siihen asiaan ja sen ratkaisemiseen on perehtynyt minua varmasti paremmin koulutettuja ihmisiä.
Suurempi kiinnostus oli siinä miten yksityinen ihminen joka ei kuulu puolueeseen voi vaikuttaa sen toimintaan.

Tulos

Yksityinen ihminen ei kykene vaikuttamaan puolueiden toimintaan eikä ihmistä kuunnella. Johtopäätös on ettei äänestäminen kannata. Ja niin ovat ihmiset ilmeisesti ajatelleet vuosien saatossa kun äänestysprosentit laskevat (Äänestysaktiivisuus).


Kysymys Eduskuntavaaleihin osallistuville puolueille ja liikkeille 
Kysymys on lähetetty 15.3. sähköpostilla, vastausaika oli 2 viikkoa)
(editoitu kappalejaon osalta ja poistettu lähettäjän email-os.)

Perustelu

Suomessa käydään keskustelua ilmastonmuutoksesta. Keskustelussa on mm. ihmisen vaikutukset ja ihmisen mahdollisuudet vaikuttaa muutokseen. Useimmiten esitetään, että tulisi suosia kasvispainotteista ravintoa. Lihan käyttöä tulisi vähentää.

Väitteet ”hyvästä ja pahasta” ruuasta ovat absurdeja koska päästötiedot ovat saatavilla vain pienestä osasta tuotteita. Nekin tiedot kansalaisen pitää itse hakea lähinnä internetistä. Netissäkin on erilaisia tietoja. Esimerkiksi lihan osalta pitää tietää mitä rotua liha on edustanut. Jos haeskelee kasvisten päästötietoja, niin päätyy useimmiten irrallisiin lehtijuttuihin tai blogeihin joita ei voi pitää erityisen luotettavina.

Nykytilassa tiedottaminen perustuu ylhäältä annettuihin ohjeisiin joita ei ole perusteltu kunnolla. Kun kansalaisella itsellään ei ole käytännön mahdollisuutta vertailla asioita eikä seurata omaa käyttäytymistään päästöjen osalta, ei myöskään tiedottamisella ole suurta vaikutusta. Nykyisin ei ylhäältä annetut määräykset, joita ei perustella, toimi. Päinvastoin, kansalaiset saattavat siirtyä kannattamaan vastakkaisia mielipiteitä jotka voivat olla ympäristön kannalta haitallisia.

”Ruoantuotanto ja -kulutus aiheuttavat reilun viidenneksen kulutuksen ilmastovaikutuksista eli hiilijalanjäljestä. Vain asuminen kuormittaa ilmastoa ruokaakin enemmän. Liikkuminen on kolmas suuri tekijä” (https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/ruoka-ja-ravitsemus/ruoan-ilmastovaikutukset/). Ruokaan siis kannattaa kiinnittää huomiota ilmastonmuutosta torjuttaessa.

YLE:n vaalikeskustelussa 14.3.2019 otettiin kantaa ruoan verotuksesta. Suurten puolueiden kannanotot olivat senlaatuisia, että ruoan päästöjen voi arvella tulevan verollisiksi tavalla tai toisella. Puheessa tuli esiin arvonlisäveron muokkaaminen. Tässä esittämääni mallia voi käyttää kulutustottumusten muuttamiseen tiedotuksen keinoin ja lisäksi se on tarvittaessa helposti muunnettavissa verotuksessa käytettäväksi keinoksi. Kansanomaisesti sanottuna ”ellei hyvällä niin sitten pahalla”.

Suomessa päivittäistavarakauppa on keskittynyt kolmelle suurelle yhtiölle 91 %:sti (https://www.pty.fi/julkaisut/tilastot/). Yhtiöt eivät ole tehneet mitään suurempia ympäristötekoja vaikuttaakseen asiakkaiden aiheuttamiin päästöihin. Lähinnä on keskitytty muovikasseihin. Lisäksi liikkeet ovat vähentäneet omia päästöjään ja hävikkiä mitä ne sitten mainostavat. Edelliset ovatkin olleet hyviä toimia liikkeille koska ne pienentävät niiden kuluja ja siten lisäävät tuottoja.

Kaksi suurinta yritystä kerää kattavasti tietoja asiakkaidensa kulutuskäyttäytymisestä. Yritykset lähettävät erilaisia tietoja asiakasjärjestelmiensä kautta. Mm. S-ryhmä lähettää ostokuitin sähköisesti, mikäli asiakas käyttää kanta-asiakaskorttia maksaessaan. Tällä järjestelmällä voidaan antaa tietysti päästötiedotkin asiakkaalle, kunhan ne ovat liikkeen tiedossa.

Mitä pitäisi tehdä?

Keskusliikkeet pl. pienet toimijat velvoitetaan selvittämään tuotteiden päästöt. Koska myymäläverkko on hajanainen, päästömäärän voi esittää keskusvarastosijainnissa.

Periaate 1.

Keskusliike rekisteröi tuotteen päästön tuotetietokantaansa ja käyttää tietoa päästömäärän tulostamiseksi kassakuittiin ja asiakkaan ostostietoihin jotka se ilmoittaa kausittaisessa asiakastiedotteessa. Näin asiakas voi seurata päästökertymäänsä. Toiminta onnistunee helpohkosti, mikäli käyttöön otetaan lailla määrättävät fiskaaliset kassajärjestelmät joissa tapahtuu tiedon siirto verottajan ja kaupan välillä online. Samalla periaatteella voi siirtää keskusliikkeestä myös ilmasto- ja muunkin tuotetiedon (https://www.vero.fi/globalassets/harmaa-talous-ja-talousrikollisuus/selvitykset/fiskaaliset-kassaj%C3%A4rjestelm%C3%A4t_osa-5_yhteenveto.pdf).
   
                          Periaate 2.

Perustetaan tuotteista samankaltainen tietopankki kuin THL:n elintarvikkeiden koostumuspankki Fineli (https://fineli.fi/fineli/fi/index). Kyseistä tietopankkia kansalaiset voivat käyttää ostostensa suunnitteluun ja päästöjen arvioimiseen.
Sama menettely toteutetaan myös muussa kaupassa soveltuvin osin. Esimerkkinä ovat vaikkapa autot, kodinkoneet ja muut laitteet.

Toimintatapa

Säädetään laki tuotteiden aiheuttamien päästöjen ilmoittamisesta kuluttajalle. Määritetään budjetissa keskusliikkeille annettava ympäristötuki.
Keskusliikkeet selvittävät päästöt ja muokkaavat tuoterekisterinsä.
Päästötiedot esitetään asiakkaille ja valtio tukee tiedotuksella ostokäyttäytymisen muuttamista.
Valtio perustaa päästötietopankin ja tehostaa tiedottamista.

Rahoitus

Rahoituksena voidaan käyttää tarvittava määrä yritystukea valtion budjetista. Käytettävä tuki on yleisesti hyväksyttävissä olevaa koska se liittyy ympäristön tilan parantamiseen.
Osa rahoituksesta jätetään yritysten omalle vastuulle koska se on niiden liiketoiminnan kehittämistä. Yritykset voivat käyttää päästötietoja markkinoinnissaan kilpaillessaan vähäpäästöillä tuotteilla.
Haetaan EU-tukea kehitysprojektille. Esimerkiksi Nopef-tuki.

Kysymys

Millä tavoin puolueesi aikoo edistää päästötiedon esittämistä asiakkaalle edellä mainituin periaattein?



Jatkokäsittely
Odotan vastaustanne 29.3.2019 kuluessa.
Aloitan vastausten käsittelyn sosiaalisessa mediassa 30.3.2019.

Heikki Savolainen 
Helsinki

Vastaajat
Kysymys on lähetetty samanaikaisesti seuraaville puolueille ja liikkeille:
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue - Finlands Socialdemokratiska Parti r.p., palaute@sdp.fi
Suomen Keskusta r.p., puoluetoimisto@keskusta.fi
Kansallinen Kokoomus r.p., info@kokoomus.fi
Svenska folkpartiet i Finland r.p., info@sfp.fi
Suomen Kristillisdemokraatit (KD) - Kristdemokraterna i Finland (KD) r.p., kd@kd.fi
Vihreä liitto r.p., vihreat@vihreat.fi
Vasemmistoliitto r.p., vas@vasemmistoliitto.fi
Perussuomalaiset r.p., puoluetoimisto@perussuomalaiset.fi
Suomen Kommunistinen Puolue - Finlands Kommunistiska Parti r.p., skp@skp.fi
Kommunistinen Työväenpuolue - Rauhan ja Sosialismin puolesta r.p., ktp@ktpkom.fi
Liberaalipuolue - Vapaus valita r.p., puoluetoimisto@liberaalipuolue.fi
Piraattipuolue r.p., info@piraattipuolue.fi
Eläinoikeuspuolue r.p., info@eop.fi
Kansalaispuolue r.p., sami@samikilpelainen.fi
Feministinen puolue r.p., tiimi@feministinenpuolue.fi
Itsenäisyyspuolue r.p., info@ipu.fi
Sininen tulevaisuus r.p., info@sininentulevaisuus@fi
Liike Nyt, petri.ruohonen@liikenyt.fi
Suomen Kansa Ensin r.p., suomenkansaensin@protonmail.com
Seitsemän tähden liike r.p., seiska@tahtiliike.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti